De nieuwe Gutenberg Editor voor WordPress.

Sinds de oprichting is WordPress een ontzettend populair platform geworden op het web. 

Het gebruiksvriendelijke content management systeem (CMS) heeft zijn populariteit door de jaren heen zien groeien tot ongeveer 19 miljoen websites die het vandaag gebruiken.

De nieuwste versie, WordPress 5.0 is niet lang geleden uitgerold, met nieuwe functies en een grote verandering, namelijk de gloednieuwe Gutenberg Editor!

Gutenberg is een zogenaamde page builder, die is gemaakt om te integreren met de WordPress core met het doel de inhoud te moderniseren, stroomlijnen en vereenvoudigen.

Verschillende soorten inhoud kunnen eenvoudig worden verplaatst of verwijderd om uw pagina te maken. Het idee is om het maken en bewerken van inhoud eenvoudiger te maken dan het was, met name voor degenen die minder programmeervaardigheden hebben.

Door over te schakelen naar een op blokken gebaseerde editor, wil Gutenberg WordPress een betrouwbaarder en toegankelijker platform maken, waardoor gebruikers veel meer controle hebben over het ontwerp van pagina’s en berichten dan tot nu toe het geval was. 

Onze nemen:

“De tools die de Gutenberg Editor biedt zijn zeer krachtig en voor degenen die tijd en discipline hebben, kan het een zeer flexibele manier zijn om inhoud toe te voegen en te beheren. Zoals met elke nieuwe technologie, zal er de onvermijdelijke overgangsperiode zijn waarin gebruikers aan het nieuwe systeem moeten wennen, dus iedereen die Gutenberg wil adopteren moet de tijd investeren om het nieuwe systeem te leren kennen.

”Oscar Weijman, Senior Developer MKB Punt”

“Wat we in de toekomst kunnen zullen gaan zien om dit tegen te gaan, zijn beperkte opties binnen Gutenberg om ervoor te zorgen dat nieuwe inhoud in lijn blijft met de huisstijl van het bedrijf. Het opnemen van bepaalde elementen uit de styleguide van het bedrijf zorgt dat ook nieuw aangemaakte pagina’s en berichten eenvoudiger aan te maken zijn voor beheerders die minder ervaren zijn met het Worpdress systeem”

“Dionysos Koop, Consultant, MKB Punt”

Welke invloed heeft Gutenberg op uw huidige website?

Uiteraard is het mogelijk om de Gutenberg editor te omzeilen door het gebruik van de plugin Disable Gutenberg. Echter is het aan te raden om rekening te houden met de aanpassing naar Gutenberg aangezien het de toekomst van WordPress lijkt te zijn. Voor de aanpassing naar de Gutenberg editor moet het bestaande thema worden omgezet. 

Voor nieuwe websites is het absoluut de moeite waard om vanaf het begin Gutenberg te implementeren, het is immers de nieuwe richting die WordPress lijkt te varen. Bij MKB Punt bespreken we graag uw wensen en doen we een aanbeveling die geschikt is voor uw bedrijf. Neem contact op om uw project te bespreken.

Voordelen Gutenberg:

  • Flexibel systeem
  • Makkelijker te gebruiken
  • Biedt eenvoudigere aanpassing van pagina’s dan de standaard editor
  • Werkt goed op mobiele devices

Nadelen Gutenberg:

  • Vereist aanpassingen op je bestaande site
  • Flexibiliteit en aanpassing zijn mogelijk niet geschikt voor alle websites
  • Kans op compatibiliteits problemen met bestaande plug-ins

Conclusie:

Gutenberg is een zeer krachtige nieuwe editor voor WordPress. Niet alleen biedt het een scala aan nieuwe mogelijkheden voor eenvoudige bewerking en styling van pagina’s en berichten, ook is het erg interessant dat WordPress nu lijkt te kiezen om een ‘builder’ te integreren in de WordPress core. Tot nu toe moest altijd gebruik gemaakt worden van een aparte builder zoals bv Elementor of DIVI. Het nadeel van deze builders was dat het de websites aanzienlijk vertraagde. Met het opnemen van de Gutenberg builder in WordPress Core lijkt er een nieuwe weg ingeslagen te zijn die meer nadruk legt op de eenvoud van het gebruik.